EIC Accelerator ukončil rok 2023 s rekordným počtom podaných úplných žiadostí

1083 predložených návrhov od firiem z 39 krajín žiadalo o financovanie 7,3 miliardy eur. Novembrová uzávierka EIC Accelerator si pripísala prvenstvo za doposiaľ najvyšší počet úplných návrhov.

O kombinované financovanie (blended finance) je naďalej veľký záujem – 666 spoločností (61 % z celkového počtu žiadateľov) požiadalo o granty v kombinácii s kapitálovými investíciami. Len o grant požiadalo 148 spoločností a 269 spoločností požiadalo najprv o grant s možnosťou kapitálových investícií v neskoršej fáze (grant first).

17 % z celkového počtu žiadostí predložili spoločnosti, ktorých sú ženy na vedúcej pozícii. Žiadatelia pochádzali z 39 rôznych krajín, pričom najviac účastníkov bolo z Nemecka, Francúzska a Izraela. Z krajín, ktoré sa rozširujú, pochádza 14 % žiadostí.

Návrhy teraz hodnotia nezávislí odborníci. Úspešné spoločnosti budú následne v januári pozvané na prezentáciu pred porotou zloženou z investorov a odborníkov na podnikanie, pričom rozhodnutia o výbere sa očakávajú do konca februára.

V tomto roku to bola posledná uzávierka programu EIC Accelerator pre úplné návrhy. Nové možnosti financovania budú oznámené v pracovnom programe EIC na rok 2024, ktorého prijatie sa očakáva v decembri 2023. Krátne návrhy je možné aj naďalej predkladať v priebežnom režime.

Zdroj: EK