Najinovatívnejšie mestá sveta

Podľa Innovation Geographies, najnovšej správy realitnej spoločnosti JLL, spoločnosti hľadajú strediská talentov, v ktorých by mohli zakoreniť svoje kancelárie, lokality s najlepšími inováciami a talentom prekonávajú ostatné v oblasti ekonomickej aktivity a vytvárajú tok realitného kapitálu. Analýza viac ako 100 miest – naposledy vykonaná v roku 2019 – meria inovácie a talent vo vzťahu k investíciám do nehnuteľností, informuje eraportal.sk.

Najinovatívnejšie mestá – svetoví lídri

San Francisco, Londýn a Peking si podľa správy udržujú svoju dominanciu v inovačnej ekonomike.

V rebríčku za rok 2022 vedie USA s takmer 50 % top trhov. San Jose zostáva hlavným inovačným centrom, ukazujú zistenia, a Boston a New York naďalej priťahujú kapitál, podniky a talenty vďaka svojej blízkosti k renomovaným univerzitám.

Európa dominuje z hľadiska talentov so siedmimi z 15 najlepších miest, zatiaľ čo Londýn a Paríž vynikajú ako dvaja hlavní hráči celkovo v rebríčku za rok 2022. V Ázii zostáva Singapur kľúčový pre priame zahraničné investície (PZI).

Najinovatívnejšie mestá – vychádzajúce hviezdy

Soul a Peking sa pripájajú k 25 najlepším lídrom pre rok 2022, zatiaľ čo Šanghaj, Berlín a Toronto sa snažia stať sa veľmocami talentov a inovácií.

Podobne Tel Aviv a Berlín sa podľa JLL rýchlo udomácňujú na globálnej inovačnej mape. Menšie americké mestá, vrátane Austinu a Raleigh-Durhamu, tiež stúpajú v rebríčku so špecializáciou, ako je pokročilá výroba a biologické vedy.

Menší hráči vidia výrazné zmeny

Indické a čínske mestá, ako napríklad Bengaluru a Guangzhou, podľa údajov zväčšujú svoje inovačné ekosystémy. Okrem toho menšie lokality „bohaté na talenty“, ako napríklad Denver, Melbourne a Štokholm, naďalej priťahujú vyššiu úroveň kapitálu a talentov.

S cieľom umožniť malým a stredným podnikom (MSP) rásť, inovovať a udržiavať globálne, regionálne a miestne ekonomiky, správa Svetového ekonomického fóra o budúcej pripravenosti MSP: Mobilizácia sektora MSP na podporu všeobecnej udržateľnosti a prosperity zdôrazňuje sériu osvedčených postupov podporovať MSP v tom, aby boli lídrom.

Viac informácií:

Resilience and recovery – report

Prevzaté z eraportal.sk. Zdroj: https://www.weforum.org; https://www.us.jll.com