EIC Impact Report 2023: Prehľad výsledkov Európskej rady pre inovácie

Správa o vplyve Európskej rady pre inovácie (EIC) za rok 2023 naznačuje, že EIC sa stala preferovaným investorom pre európskych podnikateľov v oblasti deep tech. V roku 2023 dokončil investičný fond EIC, ktorý je investičnou vetvou EIC, viac ako 100 investícií do spoločností deep tech v hodnote približne 1,2 miliardy eur. Tým pádom zvýšil hodnotu celkového portfólia podporovaných spoločností EIC (vrátane pilotnej fázy) na takmer 70 miliárd eur, čo je nárast o 20 miliárd eur za posledné dva roky. Investícia cez fond EIC tiež pritiahla viac než 3,5 eura dodatočných investícií na každé priamo investované euro z verejných zdrojov.

Správa opisuje dopady EIC, ktorý od roku 2021 v rámci programu Horizont Európa podporil približne 500 startupov, 275 pokročilých výskumných projektov a 140 projektov komercializujúcich výsledky výskumu. Správa tiež hodnotí dlhodobejšie vplyvy celkového portfólia EIC, vrátane projektov a spoločností financovaných počas pilotnej fázy EIC (od 2018 do 2020) a predchádzajúcich nástrojov SME Instrument a projekty budúcich a vznikajúcich technológií (od roku 2014).

Iljana Ivanova, komisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež, uviedla, že Európska rada pre inovácie (EIC) sa stala zásadným faktorom pri podpore inovácií v oblasti deep tech v Európe. Táto správa o vplyve ukazuje, ako EIC podporuje rast startupov s vysokým potenciálom a zároveň buduje európsku komunitu investorov v oblasti deep tech.

To je kľúčové pre zabezpečenie budúcnosti našich spoločností a posilnenie vedenia EÚ v kritických technológiách. Medzi kľúčové dosiahnuté vplyvy EIC patrí celková hodnota portfólia podporovaných spoločností takmer 70 miliárd eur, rast zamestnanosti o 35% a príjmov o 68% v prvých dvoch rokoch po podpore EIC, a prilákanie viac než 12 miliárd eur dodatočných investícií.

Stiahnite si EIC Impact Report (PDF)