TEF-Health: Podpora AI a robotiky pre zdravotníctvo

Cieľom výzvy TEF-Health je podporovať vývojárov v sektore zdravotníckej umelej inteligencie (AI) a robotiky, umožniť im priniesť dôveryhodné AI/robotické riešenia na trh s väčšou efektivitou a podporovať ich široké prijatie v celej Európe.

Výzva TEF-Health #1, s akčným číslom 101100700 a akronymom TEF-Health, s názvom “Testovacie a experimentálne zariadenie pre zdravotnú AI a robotiku” bola zverejnená 1. februára 2024 s aktualizáciou 1. marca 2024. Tento projekt, ktorý je súčasťou programu Digitálna Európa, je spolufinancovaný Európskou komisiou a členskými štátmi na obdobie 5 rokov od roku 2023. Jeho koordinátorom je Charité Universitätsmedizin Berlin v Nemecku a zahŕňa partnerov z 9 krajín Európskej únie, ktoré tvoria takzvané “uzly”.

Služby TEF-Health zahŕňajú validáciu riešení založených na AI a robotike v rôznych medicínskych doménach. Výzva #1 je bránou k identifikácii ideálneho partnera pre spoluprácu pri navrhovaní a vykonávaní validačnej štúdie pre inovatívne zdravotnícke produkty alebo služby založené na AI alebo robotike. Vybrané startupy a malé a stredné podniky (MSP) z členských štátov EÚ môžu získať štátnu pomoc vo forme zliav na trhovú cenu validačných služieb pre ich navrhované riešenia. Tieto zľavy sa budú líšiť v závislosti od typu a zložitosti služby a relatívnej dopytu po každej ponuke.

Benefity pre vybraných uchádzačov zahŕňajú fázu spájania s poskytovateľmi služieb TEF-Health v Portugalsku, prístup k službám, ktoré nie sú aktuálne dostupné na trhu, a prístup k cenovým ponukám od portugalských poskytovateľov služieb TEF-Health. Vybraní kandidáti, ktorí dosiahnu fázu podpisu pristupovej dohody, môžu ťažiť z prístupu k expertom na AI a robotiku z najlepších organizácií v Európe a validačných služieb kvalifikovaných ponúk na „tefhealth.eu“. Štátna pomoc vo forme zliav na služby bude poskytnutá podľa príslušných podmienok, napríklad inovačná pomoc pre MSP podľa článku 28 nariadení GBER, ktorá neprekročí 200 000 EUR na spoločnosť za obdobie 3 finančných rokov.

Viac informácií o výzve