Slovinsko prekopáva svoju politiku startupov: Cesta k väčším investíciám a inováciám

Slovinsko sa v roku 2023 v správe “Startup Nations Standards Report” ocitlo na poslednom mieste v Európe, čo sa týka priaznivých politík pre startupy, no krajina sa snaží tento stav zmeniť. Napriek niekoľkým úspešným príkladom, ako je predaj Bitstamp za 400 miliónov dolárov, startupy v Slovinsku stále priťahujú relatívne málo investícií. Vláda sa spolu s miestnymi podnikateľskými skupinami zaviazala do roku 2030 zlepšiť prostredie pre startupy a výrazne zvýšiť počet startupov aj investícií. Informuje portál Sifted.

Návrh zahŕňa zlepšenie startupového ekosystému, zavedenie startupových víz pre zahraničné talenty, nové daňové úľavy pre investorov a priaznivejšie regulácie pre zamestnanecké akcie. Cieľom je dosiahnuť do roku 2030 dvojnásobný počet startupov na milión obyvateľov a desaťnásobné zvýšenie finančných prostriedkov, ktoré startupy získajú. Ďalším cieľom je dosiahnuť európsky priemer v úspešnosti projektov pri podávaní žiadostí o granty z Európskej rady pre inovácie (EIC).

Urban Lapajne, programový riaditeľ PODIM a Start:up Slovenia, zdôrazňuje, že implementácia týchto opatrení zjednoduší život zakladateľom startupov a pritiahne viac kapitálu do startupového ekosystému. Opatrenia sú podobné tým, ktoré zaviedli aj iné európske krajiny, ako Francúzsko či Nemecko, a majú za cieľ posilniť postavenie Slovinska na európskej technologickej mape.

Zdroj (Sifted)