European venture debt: Nová forma financovania pre technologické startupy

European venture debt sa stáva novým nástrojom financovania pre vysokorizikové a rýchlo rastúce spoločnosti v oblastiach ako cleantech a biotech. Tento typ dlhu nevyžaduje okamžité splácanie istiny alebo úrokov, čím poskytuje startupom flexibilitu a podporu v kritických fázach rastu, informuje portál Delano.

Spolupráca medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a Európskou komisiou zameraná na výskum a inovácie umožňuje prístup k významným finančným prostriedkom a technickému hodnoteniu, čo zvyšuje dôveryhodnosť a atraktivitu týchto spoločností pre súkromných investorov.

Venture debt sa ukazuje ako kľúčový nástroj na prekonanie medzery v inovačnom financovaní v Európe. Anna Panagopoulou z Európskej komisie zdôrazňuje význam venture debt v kombinácii s grantmi a equity, čo umožňuje startupom nielen prežiť, ale aj expandovať a konkurovať globálnym hráčom. Tento nástroj pomáha zabezpečiť, aby európske startupy nemuseli hľadať financovanie mimo Európy, a prispieva k presunu technologických inovácií do iných regiónov.

Príklady úspešného využitia venture dlhu zahŕňajú spoločnosti ako Energy Dome Spa, ktorá vyvíja technológie pre skladovanie energie z obnoviteľných zdrojov, a Zealand Pharma, ktorá využila venture dlh na podporu vývoja nových liekov. Tieto spoločnosti demonštrujú, ako môže venture debt urýchliť komercializáciu inovatívnych technológií a pritiahnuť dodatočné investície z trhu.

Zdroj/viac informácií (Delano)