EIC Accelerator má prvého jednorožca! Firma s podporou EÚ dosiahla trhovú hodnotu 1 mld. eur

Spoločnosť Cellink so sídlom v Göteborgu dosiahla trhové ocenenie jednej miliardy dolárov za 4,5 roka a stala sa prvým jednorožcom (firiem z trhovou hodnotou minimálne 1 mld. USD) financovaným z EIC. Spoločnosť bola založená v roku 2016 a vstúpila na burzu (IPO). Aj vďaka tomu sa zakladateľ Erik Gatenholm v roku 2018 umiestnil na zoznam Forbes „30 do 30“ a stal sa podnikateľom roka. Spoločnosť dokázala uviesť na trh výrobky, ktoré používa viac ako 1 000 vedcov vo viac ako 55 krajinách.

Na základe štatistík z novembra 2020 je na svete viac ako 500 jednorožcov, z ktorých viac ako 20% pochádza z Európy. Švédsko dosiahlo po Silicon Valley najvyššiu koncentráciu miliardových spoločností na obyvateľa na svete. K tomuto zoznamu sa pripojil švédsky startup Cellink spolu so spoločnosťami Spotify, iZettle, Fortnox a Klarna. Európska rada pre inovácie (EIC) podporila exponenciálny rast spoločnosti poskytnutím grantov Fast Track to Innovation (FTI), FET Open a EIC Accelerator.

Počas projektu FTI vyvinul Cellink tkanivové modely pre toxikologické aplikácie a uvedomil si, že mnoho vedcov má problémy s vývojom svojich modelov rakoviny pre rôzne testy liekov. Spoločnosť sa rozhodla túto výzvu premeniť na novú obchodnú príležitosť a priniesla revolúciu v medtech v cenovo najvýhodnejšej biotlačiarni na svete s cenou 4 999 dolárov.

Po ukončení FTI sa spoločnosť zapojila do projektu TumourPrint, financovaného z EIC Accelerator, a priniesla na trh nový typ technológie. BIO X6 je nový systém biotlače so šiestimi tlačovými hlavami, ktorý je pre vedcov schopný tlačiť rakovinové nádory. Generálny riaditeľ Erik Gatenholm uznáva dôležitosť týchto grantov pre dosiahnutie týchto výsledkov a disrupciu oblasti:

„Medzi rokmi 2017 a 2018 sme našu spoločnosť ohromne posunuli a myslím si, že k tomu nesmierne prispela skutočnosť, že sme dostali financovanie z FTI a EIC Accelerator. Veľa sme sa naučili z pohľadu projektového riadenia, ako aj z vývoja nových produktov a ich uvádzania na trh. A myslím si, že je to dôležitý krok v každom podnikaní, ktorý ho úspešne dovedie do ďalšej fázy komerčnej expenzie, “ uviedol Erik Gatenholm počas rozhovoru pre komunitu EIC.

V roku 2017 získala spoločnosť Cellink spolu so 6 partnermi grant vo výške približne 3 milióny EUR na vývoj v rámci projektu FET-Open. V roku 2018 spoločnosť získala grant fázy 2 EIC Accelerator vo výške 2,4 milióna EUR. Projekty SilkFUSION a TumourPrint sa ukončia v roku 2021.

Viac informácií: